Pateuri cu sardele.
Ingrediente (pentru 12 bucati): 45 fileuri de sardele (din conserva), 4 linguri lapte, 50 g unt, putina faina, 240 g aluat de foitaj (decongelat), 1 galbenus batut.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 230gr.. Se scurg bine sardelele, se zvanta cu hartie absorbanta si se inmoaie 5 minute in lapte (pentru a disparea gustul sarat).
Se scurg din nou, se zdrobesc si se freaca cu unt, pana ce se obtine o pasta neteda.
Se intinde aluatul pe planseta infainata - grosimea 3 mm - si se taie in 6 fasii de 30x5 cm.
Trei dintre fasii se ung cu pasta de sardele, lasand o margine libera de jur imprejur.
Se uda marginile cu putina apa, se aseaza deasupra celelalte 3 fasii de aluat si se apasa cu degetele ca sa se lipeasca marginile. Se ung cu galbenus, se cresteaza din loc in loc cu un cutit, ca sa iasa aburul la copt, se aseaza pe tava de la aragaz si se coc aproximativ 10 minute, pana ce se rumeneste si se umfla aluatul.
Se taie fiecare fasie in 4 bucati si se servesc fierbinti.
Mancare taraneasca de pui
Ingrediente: 1 pui curatat (circa 1,2 kg), sare, piper, 2 ardei grasi rosii (eventual capia), 200 g ceapa mica (de arpagic), 100 g costita (sau bacon) taiata fasii, 2 linguri ulei, 220 g ciuperci marunte, 600 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 2 lingurite amidon, 200 g smantana acrisoara, 2 linguri codite de ceapa verde (rondele).
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 220gr.. Se spala puiul, se zvanta cu un stergar si se imparte in 6-8 bucati. Se sareaza, se pipereaza si se pune intr-o tava mai mare de friptura.
Se curata ardeii de seminte si nervuri, se spala si se taie fasii late de circa 1 cm. Cepele intregi se oparesc intr-un castron cu apa clocotita si se lasa 5 minute sa se patrunda. Apoi se scurg, se curata de coaja si se pun langa pui, impreuna