Proiectul "Superschi in Carpati", care are in vedere extinderea domeniului schiabil si interconectarea in sisteme de transport pe cablu a partiilor din zonele Prahova si Brasov, desi mai vechi, nu este neglijat de autoritati, dupa cum a demonstrat in acest week-end premierul Calin Popescu Tariceanu. Ideea apartine unui fost ministru al Turismului - Dan Matei Agathon - dar programul va fi demarat anul acesta. Dupa cum a subliniat premierul, va exista si un program special asupra infrastructurii din turism, care va viza dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice a Deltei Dunarii si a litoralului.
Program national pentru Carpati
Programul "Superschi in Carpati", extins recent printr-o hotarare de guvern, va fi derulat in perioada 2006-2008.
El va beneficia de o finantare de 130 milioane de euro de la bugetul de stat si din cele locale, din credite interne si externe si din ajutoare financiare interne sau externe nerambursabile.
Prima etapa a programului va cuprinde zona Cumpana, judetul Arges, pe langa localitatile Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal - Rasnov, statiunea Poiana Brasov, zona Padina-Pestera-Valea Ialomitei, zona Valea Superioara a Teleajenului - statiunea Cheia, zona Bran - Moeciu. Cea de-a doua etapa va cuprinde 27 de localitati, printre care Arieseni, Borsa, Lacul Rosu, Vatra Dornei, Paltinis, Parang, Izvorul Muresului, Balea Lac, iar ultima etapa are in vedere alte 40 de destinatii turistice, printre care se numara Brosteni, Borca, Durau, Vidra, Tibles, Cavnic.
Fiecare etapa a programului presupune realizarea de studii integrate privind dezvoltarea turismului montan pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarna, stabilirea terenurilor necesare, elaborarea planurilor de urbanism, amenajarea sau reabilitarea infrastructurii generale (cai de acces, alimentare cu apa, gaze, electricitate, par