CERTITUDINI Perceptia romanilor fata de munca s-a schimbat mult si bine. Asa afirma conf. univ. dr. Mihai Anitei. Si nu-s vorbe aruncate-n vant, ci sunt argumente bazate pe sondajul CURS.
Problema atitudinii fata de munca este o problema de formare a personalitatii, spune Mihai Anitei. Atitudinea fata de munca face parte din constelatia atitudinilor caracteriale ale omului.
DEFINITIE. O atitudine este un raport sau o pozitie pe care omul o adopta fata de ceva sau cineva, fata de o situatie, un fenomen; atitudinile caracteriale sunt acele atitudini constante care caracterizeaza persoana respectiva in mod obisnuit si in variate imprejurari de viata. Atitudinile sunt dobandite. Ele se formeaza in conditiile mediului familial si social.
Multi autori sustin ca in jurul varstei de 16 ani se produce maturizarea cognitiva, deci se pot lua decizii. Asadar, legea muncii este cat se poate de corecta cand permite tinerilor de 16 ani sa inceapa sa lucreze cu contract sau carte de munca.
SIMILITUDINI. Chiar daca inainte de 1989 s-a incercat inocularea valorilor muncii, ele erau primite cu rezerva, pentru ca presupuneau sa muncesti mult si sa primesti practic... nimic. Si tot inainte de 1989 existau doua categorii de oameni: activistii de partid si oamenii muncii. Cei dintai aveau functii importante si nu primeau mai multi bani pentru asta, ci se bucurau de anumite drepturi implicite statutului lor, iar cei din urma... munceau din greu. Aceasta propaganda in exces a facut ca si dupa 1989 sa ramanem prizonierii unor clisee, confruntati fiind cu o alta realitate. Si am mai ramas si cu o atitudine de "azilant", adica ne lasam soarta in mainile statului. Nu trebuie sa ne blamam pentru asta, caci in toate statele foste comuniste se intalneste aceasta atitudine, si mai cu seama in toata Europa.
TEAMA A DISPARUT! Sondajul nostru reflecta totusi o anumita stab