Europene, Hubery Weber, a anunţat că instituţia pe care o conduce va elabora, până la Consiliul European din luna iunie, un raport asupra modului în care au fost utilizate fondurile de Europene, Hubery Weber, a anunţat că instituţia pe care o conduce va elabora, până la Consiliul European din luna iunie, un raport asupra modului în care au fost utilizate fondurile de preaderare alocate României şi Bulgariei. Modul cum va arăta acest raport este foarte important pentru summitul UE din luna iunie, unde cei 25 de şefi de stat şi de guvern europeni vor lua decizia finală cu privire la data aderării României şi Bulgariei la blocul comunitar.
Prea puţini specialişti în gestionarea fondurilor
Ministrul de resort, Anca Boagiu, spune că, după publicarea raportului de ţară din 2005, MIE, în colaborare cu celelalte instituţii care au atribuţii în gestionarea fondurilor comunitare, "au lucrat la o strategie în ceea ce priveşte angajarea mai multor persoane care să se ocupe cu gestionarea fondurilor europene". Boagiu spune că "pentru a reuşi are nevoie de oameni tineri şi competenţi, iar pentru a evita tentaţiile de corupţie, aceşti oameni trebuie stimulaţi financiar".
Probleme cu ISPA
Dacă în cazul instrumentelor de finanţare PHARE şi SAPARD stăm mai bine, în cazul ISPA situaţia este mai dificilă. Anca Boagiu susţine că "primele proiecte ISPA aprobate de Comisia Europeană în anul 2000 nu au fost destul de mature, beneficiind de studii tehnice de o calitate îndoielnică, astfel încât pe parcursul implementării au apărut diverse probleme de natură tehnică a căror revizuire a necesitat timp."
Totodată, cele două Agenţii de Implementare ISPA, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. şi, respectiv, Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" S.A. s-au înfiinţat în anul 2000, atunci când o parte din Memorandumurile de Finanţare