Respingerea legii privind statutul minoritatilor, atmosfera politica nationalista tot mai puternica pricinuieste deja daune importante colaborarii coalitiei& o consecinta a acestei atmosfere este refuzul ferm al conducerii Universitatii Babes-Bolyai fata de orice initiative vizand largirea invatamantului in limba maghiara si infiintarea unor facultati maghiare, a declarat vicepremierul Markó Béla, la sfarsitul saptamanii trecute, la o conferinta de presa sustinuta la Cluj.
Presedintele UDMR a aratat ca Uniunea nu doreste sa pericliteze stabilitatea coalitiei de guvernare, dar nu este dispusa sa accepte nici atitudinea antimaghiara a Partidului Democrat ce evoca campania electorala, de aceea UDMR nu va sprijini initiativele legislative ale partenerului de guvernare pana cand acesta ia o pozitie corespunzatoare in problema nationala, in chestiunea legii minoritatilor, inclusiv in problema autonomiei culturale.
Referindu-se la respingerea initiativei privind infiintarea facultatilor maghiare, Markó Béla a mentionat ca a crezut in dialogul profesorilor romani si maghiari, in ajungerea la un acord, dar acum este nevoit sa constate ca dialogul nu a dus la rezultate, si la aceasta a contribuit in mare masura si atmosfera politica antimaghiara tot mai inversunata. Markó Béla a atras atentia asupra contradictiei dintre autonomia culturala a comunitatilor si autonomia senatului universitatii.
Domnia sa a constatat ca in timp ce unii resping ideea autonomiei culturale referindu-se la necesitatea deciziei comune, aceiasi oameni resping acum cerintele legitime ale comunitatii maghiare prevalandu-se de autonomia universitara.
Autonomia universitara nu a slujit pana acum pentru altceva decat pentru obstructionarea cerintelor legitime ale comunitatii maghiare, a subliniat pr