De cateva saptamani, atat la BVB cat si in piata la termen de la Sibiu se observa un trend descrescator al preturilor, ceea ce a creat premise favorabile speculatorilor.
"In ultimele trei saptamani, piata de capital pare sa fi intrat pe o panta descendenta, considera Mirabela Coos de la Broker SA. Daca in ianuarie s-au inregistrat atat volume mari cat si aprecieri semnificative ale preturilor celor mai multe dintre titluri, de la debutul acestei lunii s-a observat o tendinta constanta de scadere. Tonul pietei a fost dat de Petromidia, deprecierea datorandu-se scandalului Dinu Patriciu. Desi in mod firesc nu ar trebui sa existe nici o legatura intre actiuni, fiind vorba de titluri din sectoare economice diferite, am putea afirma ca RRC a functionat ca un barometru al pietei".
"De la inceputul acestui an pe RRC au fost tranzactionate 66.474 contracte, 45.569 dintre ele pentru scadenta martie, iar restul pentru iunie, investitorii organizandu-si strategiile atat pe termen scurt cat si mediu, iar preturile futures avand o evolutie volatila", a precizat Decebal Todarita purtatorul de cuvant al bursei.
Pentru "jucatorii" de la Sibiu, RRC a oferit sanse consistente de castig atat pe crestere cat si pe scadere, deprecierea din ultima perioada putand fi transformata in avantaj prin aplicarea strategiilor de vanzare. "Daca pana acum doua saptamani RRC s-a mentinut peste pragul de 0,12 lei, aratand increderea investitorilor in aceste titluri, propunerea de arestare a presedintelui societatii a declansat o corectie a cotatiilor futures", explica brokerul clujean.
Investitorii, care au fost mai sensibili la zvonuri, au adoptat tactica inchiderii pozitiilor in timp util, cand cotatiile se mentineau peste nivelul amintit. Saptamana trecuta, cotatiile RRC au coborat, pana la un minim de 0,09 lei, astfel devenind mai eficiente pozitiile "short". Vanzatorii au