Cel mai mare sindicat din invatamantul preuniversitar galatean, SIP, are mari probleme la capitolul imagine. Magistratii galateni au emis recent o hotarare judecatoreasca foarte ciudata, din care reiese ca o parte din prevederile statutului SIP arunca aceasta formatiune in afara legii.
Dar pe de alta parte nu obliga sindicatul la revizuirea statulului, pe care de altfel l-a modificat chiar anul precedent. Controversata hotarare a fost emisa de judecatori, in urma unui proces prin care o alta formatiune sindicala, rivala a SIP, contesta modul in care functioneaza cel mai mare sindicat al profesorilor.
Conducerea SIP sustine insa ca nu se abate in nici un chip de la legea sindicatelor.
Meseria de sindicalist sef este cu siguranta cea mai avantajoasa slujba pe care o poate avea un angajat din invatamantul preuniversitar.
Pentru ca sosesc lunar cotizatii de cateva milioane, de la toti membrii de sindicat care cred ca cineva le apara interesele, sefii participa deseori la negocieri cu Ministerul si au un cuvant important de spus si pe plan local, la diverse concursuri organizate de Inspectoratul Scolar Judetean.
Asa se explica si motivul pentru care intre sindicatele din sistem exista de ceva timp un adevarat razboi, in care fiecare are interesul de a-si lovi sub centura adversarul, prin orice mijloace.
La ora actuala, cele mai aprige lupte se dau intre Sindicatul din Invatamantul Preuniversitar (SIP Galati) si Sindicatul „Educatia" (fostul sindicat cu personalitate juridica de la Scoala de hipoacuzici „P.P. Neveanu").
Razboi mutat la Tribunal
Dupa ce a dat lovitura in „scandalul lefurilor ciuntite" de Ministerul Educatiei (a fost prima formatiune sindicala care a demonstra