Guvernul a aprobat acordul care prevede plata esalonata a datoriei istorice a Irakului, in conditiile acordului semnat de statul asiatic cu creditorii din Grupul de la Paris. Executivul spune ca vom recupera 976 de milioane de dolari.
Irakul va plati prima transa a datoriei istorice pe care o are catre Romania la 1 ianuarie 2009, iar ultima transa la 1 ianuarie 2028, potrivit unui comunicat al Guvernului, care a aprobat, saptamina trecuta, acordul bilateral privind reglementarea datoriei autoritatilor irakiene fata de tara noastra.
"In urma negocierilor avute cu partea irakiana, se estimeaza ca suma incasata de partea romana va fi de minimum 976,9 milioane de dolari SUA. Aceasta suma reprezinta aproximativ 60% din suma initial revendicata de partea romana, care este de 1,7 miliarde de dolari SUA, inregistrata, in prezent, extrabilantier in contabilitatea publica", se arata in comunicat.
Irakului i s-au sters 80% din datorie
Irakul a semnat, in toamna anului 2004, un acord cu Clubul de la Paris, care include principalii sai creditori (nu si Romania, insa) prin care 80% din datoria totala a tarii asiatice vor fi sterse pe parcursul a trei etape. Datoria Irakului catre acesti creditori se ridica la 33 de miliarde de dolari, dar datoria totala este mult mai mare, de peste 140 de miliarde.
Creditorii din Clubul de la Paris au sters 80% din datorie cu conditia ca Irakul sa incheie un acord cu FMI. Daca nu se incheie acordul sau daca se incheie, dar intelegerea este abandonata, intelegera cade in sensul ca 20% din ce s-a hotarit initial ca se sterge va fi platit de partea irakiana.
Dupa semnarea acordului cu creditorii din club, Irakul s-a angajat ca nu va semna nici un acord cu alti creditori prin care acestia sa obtine conditii mai avantajoase de recuperare a datoriei. Ca atare si Romania, care nu este