Pe fondul degradarii accentuate a imaginii premierului Calin Popescu Tariceanu si al scaderii increderii in Guvernul pe care acesta il conduce, exista riscul ca o mare parte a PNL sa participe totusi impreuna cu liderii cei mai populari in ochii electoratului la formarea unei noi si puternice formatiuni politice.
Democratii, a caror propunere de fuziune a fost sambata respinsa de liberali, ar avea astfel ocazia de a construi acel mare partid pe care si-l doresc. Probabil ca premierul, care astazi ignora riscul de a fuziona partidul fara el cu PD, va deveni repede presedintele PNL-Aripa Tariceanu. O experienta politica ar avea in acest sens de la raposatul PNL-Aripa Tanara.
Poate ca, in cautarea de solutii electorale, primul ministru ar putea incerca realizarea in prima faza a unei fuziuni a PNL-Aripa Tariceanu cu PUR/PC. Ceea ce ar parea plauzibil datorita intereselor comune ce unesc cele doua formatiuni, mai ales in privinta afacerilor prospere. Ar fi o alianta de conjunctura, facuta doar ca sa-l atace in voie pe Traian Basescu.
Dar nici peste o suta de ani electoratul romanesc nu va sustine un partid intesat de imbogatiti, pe care oamenii simpli nu-i inteleg, ii considera aroganti si oricum impresia ca marile averi s-au construit prin incalcarea legii nu se poate sterge atat de usor. Asa ca pana la urma tot n-ar accede in Parlament.
Poate doar daca printr-o ordonanta de urgenta pragul electoral ar fi scazut la vreo 2%... In plus, daca "Aripa Tanara" s-a intors dupa o vreme la matca PNL, o fuziune tarzie a "Aripii Tariceanu" - ai carei membri nu mai sunt acum tineri si deci n-ar mai putea invoca lipsa de experienta - cu partidul "dreptate si adevar", sau cum ar urma el sa se numeasca, ar fi practic imposibila.
Pasul urmator: disparitia politica pe care acum zic oamenii lui Tariceanu ca doresc sa o evite pun