Directia Nationala Anticoruptie se claseaza, potrivit unui sondaj Insomar dat ieri publicitatii, pe primul loc in preferintele romanilor privind increderea in Justitie, urmat fiind de Parchetul General si Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit aceleiasi surse, peste jumatate dintre persoanele intervievate considera ca, uneori, SRI intercepteaza abuziv telefoane private.
Astfel, 67% dintre romani considera ca actiunile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de deschidere a unor dosare penale unor personalitati care au ocupat diverse functii importante in stat au la baza fapte concrete de coruptie, in timp ce 33% dintre subiecti nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.
In ceea ce priveste activitatea procurorilor anticoruptie, 46 la suta dintre repondenti au catalogat-o drept destul de buna si foarte buna, alte 41 de procente declarand cu este sub asteptari.
Pe locul al doilea in preferintele subiectilor se afla Parchetul General al Romaniei (PGR), a carui activitate a fost apreciata ca fiind destul de buna si buna de 39% dintre acestia, 45% dintre persoanele intervievate considerand-o slaba.
Activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) a fost apreciata drept buna in proportie de 37%, 45% considerand ca aceasta este proasta, alte 18 procente sustinand ca nu au informatii despre aceasta institutie.
Referitor la modalitatea de numire a sefului Directiei Nationale Anticoruptie, 31% din respondenti considera ca seful DNA trebuie numit de presedintele tarii, 27% cred ca ar trebui numit de CSM, 23% de Ministerul Justitiei, numai 18 procente promovand numirea sefului DNA de catre Parlament.
Daca romanii sustin activitatea procurorilor anticoruptie, nu acelasi lucru se intampla cu cea a Serviciului Roman de Informatii. Potrivit aceleiasi surse, 52 la suta dintre romani considera ca, uneori, exista situatii in care SRI intercept