Adaptarea legislatiei tarii noastre la legislatia comunitatii europene a
fost una din primele sarcini asumate de Romania in momentul
declansarii negocierilor pentru integrare. De la an la an tot mai
multe acte normative au fost modificate, unul din domeniile in care
legislatia a fost aproape complet revazuta fiind cel al protectiei
mediului. OUG nr. 195, privind protectia mediului, OUG nr. 196, privind fondul pentru mediu si OUG nr. 152, privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, sint ultimele acte normative aparute in acest domeniu. Ele au fost prezentate, in cadrul unei conferinte de presa, de catre Daniela Agache, comisar sef al Comisariatului Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu (CJGNM).
Intr-o editie anterioara v-am prezentat sanctiunile contraventionale acordate pentru incalcarea reglementarilor privind protectia mediului si faptele astfel pedepsite. Pentru incalcari grave ale noii legislatii, insa, mai precis pentru faptele care pun in pericol viata ori sanatatea oamenilor sau animalelor, incadrarea se face in penal, iar sanctiunile pot ajunge si pina la 20 de ani de inchisoare.
Trei luni inchisoare sau 550 milioane de lei amenda penala
Arderea miristilor, stufului, tufarisurilor si vegetatiei ierboase din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice; poluarea accidentala datorita nesupravegherii executarii lucrarilor noi, functionarii instalatiilor, echipamentelor tehnologice si de tratare si neutralizare, mentionate In prevederile acordului de mediu si/sau autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu, constituie infractiuni si se pedepsesc cu Inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda penala de la 55.000 la 60.000 RON, daca au fost de natura sa puna In pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala.