Mariajul politic al secolului nu mai are loc. Partenerii, dupa trei ani de convietuire, la bine si la rau, au constatat ca intre ei exista mai mult contradictii care le submineaza uniunea, decat lucruri in comun.
Deznodamantul era previzibil, iar liberalii nu au facut, zilele trecute, la Brasov, decat sa-l oficializeze, pecetluind cu oftica impotriva „golanilor" si „puslamalelor" din PD documentele de partid.
PNL a pus, astfel, cruce fuziunii cu tovarasul sau de alianta si, dupa rostirea atator acuzatii si vorbe grele, va fi un miracol daca parteneriatul celor doi va rezista pana in 2009.
Surprinzatoare, in evolutia subiectului, este insa vehementa cu care PNL s-a opus proiectului de fuziune.
Conducerea liberala nu s-a multumit sa emita obiectii de principiu - referitoare la doctrina, afiliere, denumire – si sa numere voturile pro si contra, ci a trecut la inventarierea acida a pacatelor PD, incepand cu racolarea primarului „manelist" al Craiovei, trecand prin „lipsa responsabilitatii fata de guvernare" si
sfarsind cu primirea in partid a Elenei Udrea, comparata cu amanta lui Bill Clinton, Monica Lewinsky. Dintre toate, unul este, in ochii liberalilor, pacatul capital, si anume faptul ca PD este un partid prezidential.
Toate disputele din Alianta sunt rezumate, de fapt, intr-un singur enunt din rezolutia adoptata, vineri, la Brasov: „caracterul conflictual al relatiilor presedintelui Basescu cu PNL".
Plecand de la aceasta premisa, mentionata pentru prima data intr-un document de partid, tinta atacului PNL este, in primul rand, seful statului si, dupa aceea, PD.
Liberalii spun „Nu" mai multor initiative prezidentiale, iar proiectele lor politice – care fac aproape imposibila tovarasia cu pedistii – urmaresc diminuarea influentei unui presedinte pe care-l percep ca pe o amenint