Practic, liberalii nu au respins in totalitate ideea fuziunii, dar conditiile pe care acestia le-au cerut sunt greu de acceptat. Ei au stabilit ca PNL isi poate asuma fuziunea cu PD "exclusiv ca pe o formula de intarire a liniei politice si a principiilor politice pe care le promoveaza", in vederea constituirii unui mare partid liberal.
PNL este pentru fuziune, care sa duca la crearea unui partid liberal puternic, cu o "clara identitate liberala", a declarat, sambata, Calin Popescu Tariceanu. El a adaugat ca in nici un caz liberalii nu renunta la propria identitate, la propriile valori si idei, pe care vor sa le duca mai departe.
"PNL poate nu este partidul perfect, dar a mostenit o traditie democratica. PNL nu a fost un partid dependent de lideri. Partidul traieste si nu a disparut o data cu plecarea vreunui presedinte. O sa ma intrebati daca este o aluzie... s-ar putea sa fie", a mai spus Tariceanu.
Alianta nu functioneaza prea bine
Si acuzatiile la adresa PD au continuat. Premierul a constatat ca in acest moment nu exista credibilitate si incredere reciproca, nici un comportament corect in relatiile dintre partide, iar PD nu isi asuma responsabilitatea guvernarii. El a adaugat ca Protocolul Aliantei este incalcat in mod frecvent, iar Alianta, "in loc sa functioneze mai bine, vedem ca functioneaza mai putin bine, ca sa folosesc o formula eleganta". Totodata, liderul liberal a facut un apel catre partenerii din PD sa isi regandeasca atitudinea fata de aceasta constructie politica. "Intindem din nou o mana partenerilor nostri, intr-un spirit de onestitate, de fair-play, pe care il solicitam si din partea lor", a continuat el, apreciind, de asemenea, ca intalnirea de la Brasov este un pas inainte, dar "la dans ambii parteneri trebuie sa faca pasii in acelasi timp".
Conditii pentru realizarea fuziunii
Potr