MIRAJUL VESTULUI In tara noastra se munceste mult, da nu prea bine. Cu alte cuvinte, romanul spune ca se speteste muncind, dar in Romania nu se vede si salariile sunt mici.
Vremea nostalgicilor nu a trecut inca, dupa cum releva datele sondajului CURS, realizat pentru Jurnalul National. Romanii cred ca se muncea mai bine inainte de 1989 decat in zilele noastre. Cu toate acestea, romanii au o parere destul de buna despre cat se munceste in tara noastra. 46% dintre barbatii chestionati sunt de parere ca in Romania se munceste la fel de mult ca si in tarile occidentale. Femeile in schimb, in proportie de 41%, cred ca in tara noastra se munceste mult, in timp ce 47% dintre respondente au parerea ca in tarile occidentale se lucreaza mai mult. Si totusi se munceste mai mult in strainatate decat in propria tara? Diferentele dintre cei care au raspuns ca se munceste mai mult in statele din vest decat in patria noastra sunt sensibil de mici. Persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, in proportie de 47%, cred ca se lucreaza mai mult in Romania, in timp ce 49% spun ca in tarile occidentale. Cert este ca ai nostri concetateni, care au ajuns sa se speteasca de munca pe alte meleaguri, au reusit sa realizeze o imagine cat mai aproape de adevar despre cum muncesc romanii si cat de mult.
REALITATEA. Romanii sunt considerati buni meseriasi, lucru demonstrat si de numeroasele oferte de locuri de munca din partea angajatorilor straini, atat pentru muncitori calificati, dar si necalificati sau care lucreaza in agricultura, dar si pentru intelectualii din diverse domenii. Cum muncesc romanii? Mult sau putin, dar cu siguranta asa cum au fost invatati. "Se spune ca in Romania nu se munceste, de asta merge tara prost. Asa am fost invatati, sa nu muncim? Poate cei din tara muncesc chiar mai mult, dar nu castiga nici cat sa traiasca. Eu m-as intoarce sa muncesc in Romani