Producătorii români mai au şase luni la dispoziţie pentru a-şi repopula fermele şi a-şi rentabiliza producţia de pui pe 2006. Gura de oxigen le-a venit din partea guvernului, care a hotărât Producătorii români mai au şase luni la dispoziţie pentru a-şi repopula fermele şi a-şi rentabiliza producţia de pui pe 2006. Gura de oxigen le-a venit din partea guvernului, care a hotărât să crească taxele vamale la 75% pentru importurile de pulpe. Vor folosi producătorii această oportunitate?
Fermele încep să se repopuleze normal
"După o scădere a populaţiei de pui cu 4,5 milioane în ultima perioadă, fermele încep să se repopuleze normal", susţine Ilie Van, preşedintele Patronatului crescătorilor de păsări din România. El este convins că situaţia va fi din ce în ce mai bună, chiar dacă cele şase luni vor trece repede. "Vor intra puternic în piaţă şi micii producători, pe care îi încurajăm să crească pui. Aceştia au nevoie doar de 45 de zile pentru a ajunge la 2 kilograme, a fi băgaţi în pungă şi a fi comercializaţi. Ce-ar fi să ne speriem toţi de importuri şi de aviară? Am ajunge să aşteptăm vapoarele cu pui din Brazilia şi America pentru a pune carne pe masă", mai declară şeful patronatului. Alţi producători sunt însă mult mai pesimişti şi consideră că cele şase luni nu sunt suficiente pentru relansarea producţiei. "Importatorii au acumulat sume fabuloase aducând în ţară rebuturi de pe piaţa SUA, unde nu se mănâncă decât pieptul şi aripile. Aceştia au stocuri pentru încă două-trei luni, pe care le vor arunca în piaţă. Astfel, efectul creşterii taxelor vamale nu îl vor resimţi", susţine un mare producător de carne de pasăre, care a insistat să-şi păstreze anonimatul, argumentând că "orice declaraţie se întoarce imediat împotriva noastră".
Micii producători, sub mărci consacrate
Micii producători de carne de pui sunt stimulaţi să investească în aces