LEUCEMIE Un cabinet alb. Faianta, gresia, draperiile sunt albe. Dar aici sunt si multe jucarii colorate. Este un cabinet medical unde diagnosticul atarna greu, ca o condamnare. Adesea profesorul doctor Constantin Arion, seful Clinicii de Pediatrie din cadrul Institutului Fundeni, trebuie sa spuna parintilor ca micutul lor are cancer.
Nu se stie daca aceasta cumplita boala este mai a naibii la un copil decat la un adult. Este deopotriva de a naibii si la adulti si la copii. Totusi, in ultimii ani, in cercetarea cancerului copilului s-au facut progrese pe plan international, care permit ameliorari spectaculoase.
In lumea civilizata, in anii â60-â70, nu supravietuiau mai mult de 20% dintre copiii cu leucemii. In prezent, s-a ajuns la supravietuiri de peste 70%- 80%. Este un prognostic formidabil. Asta inseamna ca 70%- 80% dintre acesti copii au supravietuire de peste 5 ani, fara recadere.
Tortura
Cu copiii, discutia despre boala, fie ea si leucemie, este simpla. Cu parintii insa totul e mai complicat. Profesorul Arion ne face schita parintelui care afla ca are un copil bolnav de cancer. Parintii trec prin toate stadiile tulburarilor psihice. Devin niste persoane traumatizate de acest diagnostic. La inceput, nu cred ca tocmai micutul lor are cancer. Chiar si dupa ce accepta realitatea, calvarul nu ia sfarsit. Urmeaza perioada autotorturii psihice. Ei incep sa-si aduca aminte ca au spalat copilul cu apa rece in loc de apa calda, ca i-au dat sa manance nu stiu ce anume si ca i-a fost rau, ca aspira praful numai de doua ori pe saptamana si acesta i-ar fi putut provoca boala... Stim ca oricarui copil i-a curs sange din nas si ca una dintre simptomele leucemiei este tocmai aparitia acestor sangerari la nivelul gingiilor, din nas. Pornind de aici unii parintii se intreaba daca nu cumva in urma cu cinci ani, cand i-a curs sange din nas, n-a fo