Ieri, Banca Nationala a organizat o noua licitatie de depozite cu scadenta la o luna. Aceasta a facut parte din noua politica monetara a BNR, care sterilizeaza saptamanal lichiditatea din piata monetara.
Au fost atrase 2,850 miliarde lei la deja clasica dobanda de 8,50%, fata de o oferta a bancilor de 3,8 miliarde lei, acoperindu-se astfel doar 79% din totalul sumei scadente ieri de la o licitatie precedenta.
Pe piata monetara, dupa iuresul de saptamana trecuta, cand dobanzile "over night" au crescut pana la 25%, valoare care se mai intalnea la inceputul lui 2005, s-a revenit la valori de 7 - 9%, in timp ce dobanzile medii interbancare la un an s-au cantonat la 6,40 - 8,47%. Acesta este un semn ca bancile nu doresc sa majoreze cu mai mult de un punct procentual dobanzile cu care atrag economiile populatiei, chiar daca anul trecut ritmul de crestere a economisirii in banci a coborat la 23%, fata de circa 37% in 2004.
Politica bancilor comerciale de a tine dobanzile la depozitele atrase la niveluri real negative, sub rata inflatiei, a avut ca efect scaderea puternica a economisirii populatiei, care a preferat sa consume, adancind, in acest fel, deficitul comercial, datorita scaderii preturilor la produsele importate, prin aprecierea leului.
Pentru a lupta cu aceasta tendinta, si la indemnul Fondului Monetar International, Banca Nationala a majorat dobanda de politica monetara si pe cea de interventie, de la 7,5 la 8,5%, dupa ce in ianuarie inflatia a crescut cu 1,1%.
Indemnul BNR este luat in calcul de bancile comerciale, insa dobanzile pasive nu vor creste cu mai mult de 1%. Acestea se situeaza, in prezent, la 4 - 5%/an pentru scadenta la o luna, iar cele la un an se situeaza, in medie, intre 6 - 7%, existand si oferte mult mai generoase, dar unde si riscurile pot fi pe masura. In acest fel dobanzile se vor afla la limita inflatiei anuale