PNL reprezinta azi, cred eu, middle-class-ul ce se ridica pe ruinele unei tari obosite si sarace. Conducerea Partidului National Liberal a decis de curand sa nu dea curs, cel putin deocamdata, ideii de unificare cu Partidul Democrat, si cred ca a procedat intelept. Personal, sunt si eu impotriva unificarii Puterii in circumstantele actuale, si as vrea sa arat in cateva cuvinte de ce.
Mai intai, mi se pare ca in acest moment ierarhia fireasca a celor doua mari partide care guverneaza Romania este pervertita de imprejurarile politice. Exista un dezechilibru de forte foarte important in favoarea Partidului Democrat, datorita relatiei sale privilegiate cu presedintele Traian Basescu, fostul sau lider. Asa incat democratii ar porni, in orice negociere, de pe pozitii de forta. In schimb, liberalii, dezavantajati de faptul ca, prin primul-ministru si alti ministri in posturi-cheie, cunosc eroziunea guvernarii, ar fi siliti la concesii grave, care ar pune in pericol puritatea singurei doctrine adevarate ramase astazi in Romania, doctrina liberala. Este o situatie anormala aceasta, ca un partid multa vreme nu doar anonim, ci si cu un trecut dubios, sa ajunga sa dicteze in fata unui partener mult mai galonat din foarte multe puncte de vedere.
Ajunge o singura privire aruncata trecutului ca sa intelegem aceasta. Partidul National Liberal are un trecut glorios, iesit din valtoarea revolutiei de la 1848. Este, cum se stie, sub dinastia Bratienilor, fauritorul Romaniei moderne. Dupa hiatusul comunist, desi risipit intr-o multime de partidulete, desi subminat si infiltat la greu de puterea cripto-comunista, PNL a evitat soarta PNT, reusind, printr-un proces extrem de dureros, unificarea atat de necesara. Azi, cei mai inteligenti politicieni ai Puterii sunt mai toti din randurile acestui partid cu mare forta de atractie la intelectuali si la oamenii de afaceri. PNL