Dupa 15 ani de insistente ale ONG-urilor, parlamentarii adopta o lege prin care se interzice migratia politica a alesilor locali. La prima vedere, pare un lucru bun, insa faptul ca un mandat poate fi pierdut prin excluderea persoanei respective din partidul pe listele caruia a fost ales creeaza posibilitatea unor abuzuri. In orice moment, un consilier local sau judetean poate intra in dizgratia sefilor sai pe linie de partid, de cel din filiala respectiva, pana la liderii de la centru. Nu este exclusa nici varianta ca un consilier sa cada vicrima uneltirilor supleantului sau de pe lista, pentru a-i lua locul.
Desi proiectul a fost adoptat in Senat cu unanimitate de voturi, parlamentarii recunosc ca legea mai are nevoie de unele imbunatatiri. Ei nu se considera insa vinovati ca au aprobat o lege lacunara, motivand ca a fost o intelegere politica, pe care trebuia sa o respecte. Solutia avansata de senatori ar fi aceea ca seful statului sa retrimita legea in Parlament, pentru reexaminare. O alta varianta ar fi aceea a contestarii la Curtea Constitutionala. Anul trecut, un proiect de lege privind interzicerea migratiei senatorilor si deputatilor a fost declarat neconstitutional de catre Curte, pe motiv ca mandatul parlamentarilor este reprezentativ, nu imperativ.
Ce prevede legea
Potrivit textului adoptat de senatori, mandatul de consilier local sau judetean va inceta de drept in cazul pierderii calitatii de membru al partidului politic pe a carei lista a fost ales, indiferent daca si-a dat demisia ori a fost exclus de superiorii sai pe linie de partid.
Locul ramas vacant va fi ocupat de candidatul aflat pe pozitia imediat urmatoare, potrivit listei prezentate la alegeri de formatiunea din partea careia a candidat. Senatorii au mai decis ca alesii locali sa fie obligati, sub sanctiunea incetarii mandatului, ca, in termen de 45 de zi