Prea puţine exponate de la Târgul Mărţişorului au legătură cu tradiţia Acum, un cadou de 1 Martie poate fi un lănţişor de piele cu pandantiv din ceramică, cum la fel de bine poate fi şi o sticlă cu sporul casei ori o brăţară şi o pereche de cercei din... os.
Trifoi aducător de noroc şi spic pentru bogăţie
Venită din Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, Lucia Tudoran a adus la târg produse din zona ei şi istoria lor. "La noi, pana de păun o poartă feciorul la clop (pălărie- n.r.) şi e semn de bunăstare, aşa că domnii ar trebui să ştie asta şi să urmeze moda", explică Lucia Tudoran, meşter popular.
Genoveva Sauciuc, din Bucovina, îi învaţă pe cumpărători că mărţişoarele trebuie purtate după semnificaţia lor: trifoiul aduce noroc şi te fereşte de deochi şi farmece, spicele sunt semn de bogăţie, iar lăcrămioarele reprezintă iubirea sinceră.
Cercei din agrafe de birou
Bijuteriile din os confecţionate de Mihai Dumitrescu au fost printre cele mai admirate "mărţişoare". Curioşii au fost mulţi, dar cumpărători mai puţin. "Am toată gama de podoabe", se laudă sculptorul. Doamnele pot fi atrăgătoare şi cu un asemenea colier: "Când văd o femeie cu un colier de os la gât îmi dau seama că e citită", spune Dumitrescu. Nici cerceii confecţionaţi din mărgele aşezate pe agrafe de birou nu au rămas mai pe urmă. În diverse culori: albastru, mov, verde, ei se pot purta cu încredere şi sunt trendy, zice expozantul Bianca Ene.
Aglomeraţie la cele mai dulci măţişoare
Colorate şi pictate în fel şi chip, mărţişoarele nu au reuşit să-i atragă pe copii aşa cum au făcut figurinele din turtă dulce, unde aglomeraţia era mare. De la 15.000 la 70.000 ROL, se poate cumpăra orice, de la flori şi brăduţi până la căsuţe, toate dulci şi colorate. Târgul este deschis până pe 1 martie, ora 18:00.