Visul ministrului sanatatii de a „beneficia", de la 1 martie, de preturi marite la alcool si tigari nu se va indeplini, cel putin pentru moment. In urma sesizarii de neconstitutionalitate a pachetului de legi privind reforma in domeniul sanatatii facute de PSD la Curtea Constitutionala, intrarea in vigoare a taxei pe viciu se amana. Ea ar putea fi chiar declarata neconstitutionala.
„De la 1 martie speram ca taxa pe viciu va intra in exercitiu. Aceasta taxa pe care dorim sa o impunem reprezinta 10 euro pe mia de tigarete si 200 de euro la un hectolitru de alcool", anunta, in momentul adoptarii pachetului de legi de catre Guvern, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Ministrul spera ca, in urma impozitarii „viciilor" incepand cu luna martie, sa-si suplimenteze bugetul sanatatii cu 150 de milioane de euro in acest an, pentru ca anul viitor sa-si umple punguta cu alte 200 de milioane de euro.
Dupa ce si-a vazut motiunea de cenzura pe tema reformei in sanatate respinsa in Parlament, PSD nu a cedat usor si s-a adresat Curtii Constitutionale. Saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a fost sesizata de 37 de senatori in legatura cu neconstitutionalitatea legii. Sesizarea are 43 de pagini, impartite in trei capitole.
Astfel, desi a trecut cu succes de Parlament, prin respingerea motiunii, legea nu va putea intra in vigoare, Curtea Constitutionala comunicand presedintelui Romaniei faptul ca a fost sesizata, in vederea suspendarii procesului de promulgare a legii. De altfel, s-a decis si data la care va fi analizata sesizarea: 15 martie.
Curtea Constitutionala a motivat termenul stabilit prin faptul ca legea supusa controlului de constitutionalitate insumeaza 242 de pagini. Dupa ce vor fi analizate articolele incriminate, legea se va intoarce in Parlament si pe masa Guvernului, care va trebui sa elimine respectivele