Cladirea in care a functionat complexul cinematografic „Libertatea", monument de arhitectura mentionat in Catalogul UNESCO, a ajuns in paragina. De mai bine de doi ani, reprezentantii firmei clujene care a concesionat cladirea promit redeschiderea cinematografului „peste doua saptamani".
Contractul intre Ministerul Culturii si Chicago Tours SRL trebuie reziliat, intrucat firma nu a respectat obligatiile pe care si le-a asumat prin contract. Primaria Oradea solicita Guvernului trecerea Complexului „Libertatea" in patrimonial public al Oradiei si proomite ca ii va pastra destinatia culturala.
„Filmul" intereselor
„Botezat" „Oradea" pe vremea comunistilor si „rebotezat" „Libertatea" dupa 1990, principalul cinematograf al municipiului a fost unul dintre locurile de recreatie cele mai indragite de oradeni.
La cativa ani de la desfiintarea filialei locale a RADEF si mutarea centrului de decizie la Arad, una dintre cele mai frumoase sali de spectacol ale orasului, parte integranta a unui superb monument de arhitectura, zace intr-un anonimat total.
Prima grija a aradenilor, dupa matrasirea fostului director al RADEF Bihor, Gelu Barna - cel care a denuntat masinatiunea politicianista careia i-a cazut victima intreaga cinematografie oradeana -, a fost aceea de a demonta instalatia dolby-surround a cinematografului si a o instala intr-o sala din Arad.
Pasul urmator a fost inchirierea complexului unei firme din Cluj, Chicago Tours SRL, care detine alte cinci cinematografe. De circa doi ani, sub pretextul unei renovari interminabile, clujenii promit redeschiderea cinematografului. De fiecare data cand sunt contactati, ei promit invariabil ca locatia „va fi deschisa in urmatoarele doua saptam