"Mica Vienă" mai are până s-o prindă din urmă pe cea mare Desemnată, de curând, drept oraşul din România cel mai bine pregătit pentru integrarea europeană, Timişoara le arată europenilor cea mai urâtă faţă a ei. Mizeriile aflate în "drumul aderării" zac la poarta de intrare de mai bine de un an, fără ca edililor oraşului să le pese.
Indicele de europenitate
Grupul de Economie Aplicată-GEA a dat publicităţii, săptămâna trecută, un studiu din care rezultă că cele mai pregătite mari oraşe din România pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt, în ordine, Timişoara, Cluj şi Constanţa. Indicele de europenitate a fost calculat pe baza indicatorilor administrativi, economici şi social-culturali din oraşele care au intrat în competeţie. Timişoara a avut cel mai bun indicator economic şi a făcut importante progrese, anul trecut, în privinţa indicatorului social-cultural. Partea administrativă are nişte restanţe vechi faţă de timişoreni, în primul rând, şi faţă de imaginea de ansamblu a oraşului, supranumit "Mica Vienă". Pe lângă faptul că municipiul capitală de judeţ este răvăşit de peste doi ani de lucrările de refacere a liniei cale pentru tramvaie, lucru care a perturbat serios circulaţia prin oraş, mizeria citadină a câştigat bătălia cu civilizaţia.
Surpriza primarului
Cel mai urât exemplu se află "expus", în toată splendoarea sa, la poarta de intrare în Timişoara, dinspre Vama Cenad. De o parte şi de alta a drumului sunt aruncate tone de gunoaie, resturi menajere şi deşeuri de materiale de construcţie, toate la un loc lăsând o impresie deplorabilă oricărui privitor. Într-o publicaţie lunară, destinată turiştilor care ajung în Timişoara, primarul Gheorghe Ciuhandu le vorbeşte acestora despre cubism interbelic şi monumente comemorative. El adaugă însă şi o propoziţie care avertizează turiştii: "Timişoara vă poate oferi oricând noi şi noi surprize"