Dupa scandalurile SAFI si FNI, oamenii au ocolit fondurile mutuale de investitii. O parte din vina o poarta si administratorii acestor fonduri, care, in principal din cauza lipsei de fonduri, nu au putut practica o politica de comunicare foarte buna.
Cu toate aceste reticente, aceasta piata se dezvolta din ce in ce mai mult. Industria fondurilor de investitii va creste de 3-4 ori in acest an, activele nete urmand sa ajunga la sfarsitul lui 2006 la 300-400 de milioane de euro, comparativ cu circa 100 de milioane de euro la finele lui 2005, sustine Eugen Voicu, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.
Ca mecanism de a pune bani deoparte, fara consum de timp, nu exista forma mai buna decat un fond de investitii, unde banii se inmultesc, considera vicepresedintele UNOPC, care recomanda administratorii independenti fata de cei care apartin de mari grupuri financiar-bancare, unde procesul decizional este mai lent.
Servicii speciale pentru investitii majore
Administratorii fondurilor deschise de investitii ofera, ca si bancile comerciale, servicii speciale pentru persoanele cu bani multi, a declarat vicepresedintele UNOPC, Eugen Voicu, citat de Rompres. El a precizat ca, prin intermediul conturilor individuale administrate pentru clientii care plaseaza multi bani, sumele investite pot fi dublate intr-un an. Sumele unor asemenea conturi difera in functie de societatea de administrare. La societatea de administrare Certinvest, clientii pot beneficia de acest serviciu daca investesc cel putin un miliard de lei vechi.
"Le administram banii respectivi in baza unui mandat, pe un orizont de timp nu mai mic de un an si cu un profil de risc asumat", a aratat vicepresedintele UNOPC. Certinvest administreaza pana in prezent 20 de astfel de conturi speciale, insa numarul acestora este in crestere, iar sumele s