Energia atomica ar putea asigura 40% din consumul intern de curent electric Scumpirea petrolului si a gazelor naturale din ultimii ani a readus in actualitate varianta de producere a energiei electrice cu ajutorul fisiunii nucleare. Din pacate, odata cu aderarea Romaniei la UE, centrala de la Cernavoda va intra in disputa europeana privind viitorul energeticii nucleare. La mai bine de un sfert de secol de la inceperea lucrarilor, la centrala de la Cernavoda functionaza doar u
Energia atomica ar putea asigura 40% din consumul intern de curent electric
Scumpirea petrolului si a gazelor naturale din ultimii ani a readus in actualitate varianta de producere a energiei electrice cu ajutorul fisiunii nucleare. Din pacate, odata cu aderarea Romaniei la UE, centrala de la Cernavoda va intra in disputa europeana privind viitorul energeticii nucleare.
La mai bine de un sfert de secol de la inceperea lucrarilor, la centrala de la Cernavoda functionaza doar un reactor din cele cinci programate initial. Al doilea ar putea fi pus in functiune anul viitor, iar al treilea si al patrulea, cu putin noroc, candva dupa 2010. Pentru ultimul reactor nu exista, in prezent, nici un plan concret.
Un sector nuclear mai dezvoltat ar fi ajutat economia noastra in aceasta perioada, cand petrolul si gazele naturale s-au scumpit dramatic fata de cotatiile de acum cativa ani. Mai ales ca circa o treime din energia electrica produsa in Romania se obtine la costuri situate cu mult deasupra mediei europene, potrivit lui Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman al Energiei.
“Randamentul centralelor romanesti ce folosesc gazul drept combustibil se situeaza in jurul a 35%, fata de cele 60% inregistrate in Uniunea Europeana”, arata Constantinescu.