Gripa aviară a afectat şi importurile de carne de pasăre venite de pe Continentul American. Din decembrie anul trecut şi până în luna februarie a acestui an, exporturile de carne de pui către România au scăzut cu 70 la sută, potrivit unui raport furnizat de Departamentul American pentru Agricultură (USDA). La nivelul judeţului Mureş, scăderea acestor importuri nu s-a făcut simţită, deoarece majoritatea distribuitorilor lucrează cu firme din afara judeţului.
Fermele producătoare de carne de pui din judeţul Mureş şi din judeţele limitrofe acuză, chiar dacă importurile făcute de România, au scăzut considerabil, pierderi de milioane de dolari.
La nivelul judeţului, singura fermă producătoare de pui de carne este Oprea-Avicom din Crăieşti. "Începând din octombrie, anul trecut, de când a apărut primul val de gripă aviară în România şi până acum, chiar dacă avem desfacere numai pe piaţa internă, am înregistrat pierderi în jur de două miliarde de lei. Toţi cei implicaţi în această industrie au avut de suferit", a precizat Zaharia Oprea, directorul Oprea-Avicom SRL.
50 la sută din SUA
Anul trecut, România a importat circa 160.000 de tone de carne de pasăre, jumătate din această cantitate fiind adusă din Statele Unite ale Americii. Scăderea consumului de carne de pasăre, la nivel naţional, provocată de apariţia gripei aviare pe teritoriul ţării, a determinat scăderea importului cu aproape 40 la sută în fiecare lună, începând din luna octombrie.
Raportul USDA arată că şi producătorii de carne de pasăre din România au avut mult de pierdut de pe urma gripei aviare, la nivelul ţării înregistrându-se pierderi de peste 40 de milioane de dolari, în prin cipal din cauza scăderii preţului cărnii.
Mii de păsări eutanasiate
Din raportul Ministerului Agriculturii reiese, până la această oră, că în România au fost ucise un număr de 170.000 de păsăr