Alianta ar fi trebuit sa-si puna centura de siguranta inainte de a discuta despre fuziune: izbitura dintre PNL si PD pe aceasta tema a fost atat de puternica incat le-a azvarlit la mare distanta unul de altul facandu-l pe dl Mihai Tanasescu (PSD) sa le constate "divortul iremediabil si irecuperabil". Nu se stie.
In Romania irecuperabil ca si "irevocabil" (dupa cum a demonstrat premierul) inseamna ca mai exista o sansa de revenire - desi rezolutia Delegatiei Permanente a PNL infirma aceasta posibilitate: "odata cu disparitia ratiunii Aliantei (ex-alternativa la PSD) aceasta dispare fara efecte asupra partidelor componente".
Disparitia ratiunii Aliantei e intr-adevar vizibila - si are, din pacate, efecte asupra partilor componente. Astfel, considerandu-se partidul coroanei, PD a fixat calendarul fuziunii fara consultarea partenerului liberal. Atat i-a trebuit premierului Calin Patriciu-Tariceanu si grupului Rompetrol - care "sustine performanta" si mai ales discordanta.
Cand ceri simultan "desfiintarea CSAT, structura de inspiratie sovietica" si "preluarea atributiilor acestuia de catre guvern" e limpede ca inspiratia te-a tradat. E si mai ciudat sa ceri ca presedintele sa fie ales de parlament cand stii ca electoratul tine sa-l aleaga cu mana lui - dupa ce, decenii la rand, a fost ales de o mana de oameni.
Cat priveste cererea ca serviciile secrete sa treaca sub control parlamentar - ea este cu atat mai stranie cu cat "serviciile presedintelui" (SRI si SIE) sunt deja acolo si numai ale premierului (Armatei, Internelor) sunt sub controlul executivului.
In fine, intrucat se spune ca cel mai destept cedeaza, ramane sa vedem daca mai e cineva destept in Alianta sau frica pentru soarta dlui Patriciu a intunecat viitorul multora dintre apropiatii sai: "daca mai merg lucrurile asa, o sa negociem fuziunea din inchiso