Conform angajamentelor asumate de tara noastra, toate unitatile de procesare din industria alimentara, care nu au Intocmit programe de modernizare si restructurare, vor fi Inchise pina la 30 iunie 2006.
Asigurarea sigurantei alimentare este o conditie esentiala pentru integrare, iar legislatia romaneasca a preluat deja o serie de norme
comunitare. In acest sens, inca de la sfirsitul anului 2003 autoritatile
sanitar veterinare au inceput o actiune de identificare si
monitorizare a unitatilor de procesare a produselor de origine
animala, pentru a vedea in ce masura acestea se vor putea
moderniza astfel incit sa se poata conforma normelor de igiena si
securitate alimentara impuse de Uniunea Europeana si adoptate de
legislatia noastra. Conform Programului national cadru, fiecare
unitate de procesare a trebuit sa isi elaboreze un program propriu
de restructurare si modernizare, In colaborare cu asociatiile
profesionale de profil, astfel Incit, la data integrarii Romaniei In UE,
sa faca fata concurentei si sa poata derula schimburi comerciale In
statele membre.
"Unitatile din categoria D pot functiona pina la 30 iunie, dar nu este obligatoriu"
In judetul Braila sint inregistrate in prezent mai putin de 50 de unitati de industrie alimentara, respectiv abatoare si fabrici de procesare a produselor de origine animala. In categoria carne rosie, abatoare si fabrici de procesare carne, sint inregistrate 19. Din acestea 5 sint incadrate in categoria "B" (unitati cu programe de restructurare modernizare cu termen de finalizare a lucrarilor 31 decembrie 2006), iar un dosar este in analiza pentru includerea in categoria "B". Restul sint in categoria "D" (neconforme cu aqui-sul comunitar si fara pr