Conducerile celor doua institutii de stat se acuza reciproc de trucarea unei licitatii pentru hologramele destinate combaterii contrafacerilor de CD-uri si casete audio.
Pe 14 noiembrie 2005 Imprimeria Nationala (CNIN) a castigat licitatia organizata de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) pentru achizitionarea a cinci milioane de holograme pentru fonograme (CD-uri si casete audio). Contractul nu a fost insa semnat, iar vina pentru acest lucru urmeaza sa o stabileasca justitia.
Cert e ca, la 30 decembrie 2005, ORDA a negociat cu o singura sursa, cumparand, la un pret pe bucata mult mai mare, 15 milioane de holograme pentru fonograme, de la furnizorul Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR).
Dupa ce a probat ca UPFR are lipsuri mari in gestiune, fapt ce a fost interpretat ca incurajare a pirateriei, ORDA a preluat anul trecut achizitia si distributia de holograme.
Coruptie, incercare de subminare a autoritatii sau, pur si simplu, incompetenta? Ceva este putred undeva, in cel putin una dintre conducerile la varf a doua redutabile institutii ale statului, cu rol major in combaterea contrafacerilor: Imprimeria Nationala si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.
Cele doua tabere se acuza reciproc de manevre care au condus la anularea unei importante licitatii organizate de ORDA, in noiembrie anul trecut.
Iar efectul a fost ca, in loc sa cumpere 5 milioane de holograme pentru fonograme, cu 200.000 RON, de la Imprimerie, ORDA a contractat, in urma unei negocieri cu o singura sursa (o firma privata), desfasurata pe 30 decembrie 2005, 15 milioane de holograme, la pretul de 708.000 RON. Imprimeria a dat in judecata ORDA; in replica, ORDA a sesizat Parchetul.
Suntem insa departe de momentul in care justitia va da verdictul final. Pana atunci, s-ar impune declansarea un