Consiliile Administrative ale celor mai importanti actori energetici din spatiul european, respectiv Gaz de France (GDF) si Suez, au aprobat ieri fuziunea grupurilor lor, dand astfel nastere unui nou gigant al energiei. Actionarul majoritar al noii formatiuni va ramane statul francez, care actualmente controleaza GDF.
Principalul ''vinovat'' pentru aceasta tranzactie de mare anvergura pare a fi grupul italian Enel, care, probabil urmand modelul germanilor de la E.ON, a incercat sa inainteze o oferta de preluare catre una din ramurile Suez (Electrabel), detinuta in mare parte de catre statul francez.
Drept urmare, sambata, la numai cateva zile dupa aparitia zvonurilor legate de Enel, ministrul francez de Finante, Thierry Breton, a iesit la rampa pentru a anunta urgentarea discutiilor dintre Gaz de France si Suez. Actiunea a fost privita de media europeana si in special de clasa politica de la Roma ca o noua manifestare a protectionismului economic francez. S-a ajuns chiar pana acolo incat ministrul italian al Industriei, Claudio Scajola, a declarat ca ''avem de-a face cu o enorma violare a drepturilor comunitare'' si ca afacerea ar trebui sa ajunga direct in fata instantelor europene. Jacques Barrot, vicepresedintele Comisiei europene, a estimat insa ca fuziunea pare sa respecte regulile privind concurenta. Si comisarul european pentru Comert, Charlie McCreevy, a declarat pe marginea acestor evenimente ca fuziunea GDF-Suez nu pare sa atinga cu nimic principiul liberei circulatii a capitalurilor, informeaza agentia Reuters. Noul grup care va lua nastere prin asimilarea Suez de catre Gaz de France va avea o cifra de afaceri de 64 de miliarde de dolari si o capitalizare bursiera care va depasi 70 de miliarde de euro, plasandu-se astfel imediat in urma EDF. Totodata, el va fi si unul dintre cei mai importanti actori europeni din sectorul energiei. Astfel, Suez