Las, pentru astazi, la o parte, „minunata lume a politicii romanesti" pentru a va semnala un caz din cultura noastra cea zbuciumata. Va vorbesc despre ceva care, intr-un fel, ma priveste cumva si pe mine. O mica povestioara, la inceput. Traian Basescu a spus, la un moment dat, in campania electorala, ca nu stie cine e Cartarescu.
La Balul Academiei Catavencu, din 2004, s-a intimplat sa se afle in sala si Traian Basescu, si Mircea Cartarescu. Atunci, la sugestia lui Stefan Agopian, i l-am aratat lui Traian Basescu, de pe scena, pe Mircea Cartarescu, prilej cu care si-au vorbit pentru prima oara.
Mai apoi, volumul "De ce iubim femeile" a devenit, in martie trecut, cadou prezidential pentru angajatele de la Cotroceni si pentru ziaristele acreditate. Volumul cu pricina este o culegere de texte publicata, la inceput, in revista "Elle". Nu este piesa de rezistenta a lui Cartarescu, dar e o carte cu succes de public, accesibila, fara sa coboare nivelul, placuta, fara sa fie frivola.
A fost, categoric, cea mai bine vinduta carte a unui autor roman in ultimii ani. Recent, Traian Basescu l-a decorat pe Mircea Cartarescu cu Meritul Cultural in rang de Mare Cavaler. Mie mi se pare un gest de normalitate. Un scriitor roman in viata este onorat de seful statului.
Dar asta e o blasfemie pentru mica secta a criticilor de cumetrie. Modelul Eminescu lansat de propaganda ceausista, potrivit caruia scriitorul trebuie sa traiasca in mizerie pentru ca nu-l intelege societatea burgheza, functioneaza si acum in mintea unora. Micul insemn onorific de pe pieptul lui Cartarescu a stirnit si mai mult invidiile si contestarile unora. Onoruri? Recunoastere? Bah!
Cartarescu se declara usor dezamagit de noul lui statut de vedeta mediatica. Si asta pentru ca, paralel, pe masura ce faima sa publica se intareste, o serie de neispraviti, de fr