Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, ne-a declarat ieri ca formula adoptata este partial rezonabila. Dupa ce a aflat de la noi ca legea a trecut deja de Parlament, el ne-a informat ca in urmatoarele zile, mai multe organizatii nonguvernamentale vor da publicitatii un punct de vedere privind acest proiect de lege. ONG-urile intentioneaza sa ceara presedintelui Traian Basescu sa retrimita legea in Parlament, pentru reexaminare. Principala recomandare va fi introducerea votului uninominal pentru consilierii locali si judeteni. Un alt aspect ar fi acela ca prevederile privind migratia sa fie valabile si pentru parlamentari, intrucat si ei sunt alesi pe liste. "Partidul te pune pe lista, iar daca migrezi, normal ar fi sa pierzi locul respectiv", a argumentat Nicosevici.
El nu a exclus insa faptul ca, prin introducerea prevederii ca un consilier sa isi piarda mandatul daca este exclus din partidul pe listele caruia a fost ales, se creeaza posibilitatea unor abuzuri. "Problema esentiala este reglementarea moralitatii, insa acest lucru nu poate fi facut prin nici o lege, indiferent de forma", a spus presedintele Academiei de Advocacy.
IPP a trimis o sesizare la Cotroceni
Institutul pentru Politici Publice a trimis deja o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care ii solicita sa ceara avizul Curtii Constitutionale, inainte de a promulga legea migratiei. Potrivit directorului de programe Adrian Moraru, pierderea mandatului de consilier ca urmare a excluderii din partidul pe listele caruia a fost ales "este o masura neconstitutionala, mult prea radicala si poate duce la foarte multe abuzuri".
In opinia sa, solutia pentru stoparea migratiei nu trebuie sa fie de natura legislativa, ci mai degraba una la nivelul partidelor. "Trebuie luate unele masuri autoimpuse in partide", a spus Moraru, in opinia caruia marea problema