Conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila a transmis, ieri, redactiei noastre, un comunicat prin intermediul caruia, a vrut sa avertizeze toti crescatorii de porumbei din judetul nostru sa ia masuri drastice de siguranta. Decizia a fost luata ca urmare a notei primite din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti prin care era confirmata prezenta virusului gripei aviare inalt patogen la un cadavru de porumbel salbatic, depistat in judetul Constanta.
"Virusul gripei aviare inalt patogen H5N1 a fost depistat la o proba prelevata de la un porumbel salbatic gasit pe cimp la doi kilometri distanta de localitatea Mereni din judetul Constanta, aflata in apropiere de Topraisar, unde exista deja un focar", se precizeaza si intr-un comunicat emis de Ministerul Agriculturii.
"Este pentru prima data cind virusul se confirma la un porumbel salbatic. Este foarte grav, ca si in cazul pasarilor migratoare, posibilitatea de raspindire a virusului este mult mai mare. De aceea recomandam crescatorilor sa isi tina pasarile inchise in spatii bine delimitate (voliere). Recomandam cetatenilor sa evite contactul cu porumbeii domestici si salbatici, morti sau aflati in agonie", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al DSVSA Braila.
Autoritatea nationala a interzis deja organizarea de zboruri si de expozitii de porumbei precum si comercializarea acestora in piete si tirguri. Totodata s-a mai dispus si recoltarea de probe de singe de la toti porumbeii inregistrati in localitatile in care a evoluat sau evolueaza gripa aviara.
Oricum, in ultimele zile, situatia in judetul Constanta s-a inrautatit.
Potrivit sefului Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, Grigore Mertoiu, virusul H5 al gripei aviare a mai fost identificat, in urma testelor rapide, si la doua lisit