GURMANDUL IN BUCATE Tara Oasului - taram de vis. Loc in care istoria si legenda merg mana in mana. Izvor al povestilor si al bucatelor alese. Aici oamenii te ospateaza cu ce au ei mai bun, fara sa stea pe ganduri nici o secunda.
Venirea primaverii reprezinta un moment de bucurie pentru oseni. Si, vrednici la munca, dar si la petrecere, nu se dau batuti nici in ruptul capului... Asa ca, tanar sau batran, nimeni nu poate lipsi de la "stana oseana", sarbatoare care trezeste la viata intreaga suflare de aici. E de prisos sa va mai povestim ce atmosfera antrenanta se incinge. Palinca si horinca de prune - specialitatea casei. De bucate nici nu mai vorbim!
COMPETITIE. Evenimentul mult asteptat se petrece pe dealurile din jurul satelor. Pe iarba verde se intind mese pline cu mancaruri si bauturi traditionale, iar sunetele "ceterei si zongurei" osene se multiplica in ecouri. "Spectacolul" creat de oseni continua pana seara tarziu, in casa baciului. Multa lume se perinda pe aici. Oameni de prin apropiere, dar si turisti curiosi veniti tocmai de departe, dornici sa cunoasca traditia si povestile istorisite cu mult farmec si voie-buna de catre batranii locului. Pura intamplare sau, de ce nu, vorba oseanului, "o potriveala fericita", printre oaspeti iata ca a poposit si un bucatar. Unul venit tocmai din buricul Bucurestilor. Silviu, bucatarul nostru, nu are decat 28 de ani. De talentat, e talentat nevoie mare! De patru ani gateste la un cunoscut restaurant din Capitala si nimic din ceea ce este nou in apetisanta lume a bucatelor nu scapa ochiului sau de maestru. Ii place sa se "joace" cu ingredientele si sa creeze, ca un artist care se afla. Caci vorba lui: "Si bucataria este o arta!".
Si, uite asa, fascinat de mancarurile locului, nu a suportat sa stea deoparte de festivalul organizat de oseni. Ca un bucatar care se respecta, si-a aruncat in "tolba" si cateva