La inceputul acestei luni a intrat in vigoare Ordonanta nr. 20/2006,
privind acordarea de facilitati producatorilor agricoli si crescatorilor de animale In perioada de preaderare la Uniunea Europeana.
De fapt, noul act normativ aduce precizari in legatura cu derularea Programului "Fermierul" si completeaza setul de legi ce stabileste functionarea lui. Cea mai importanta precizare este insa cea privind definitia fermei familiale, sintagma atit de intilnita in Program. Mai precis, conform ordonantei, " Prin ferma familiala cu caracter comercial se Intelege exploatatia agricola constituita din membrii unei familii sau rudele acestora pina la gradul IV inclusiv, care desfasoara activitati economice In mod independent, iar peste 50% din productia realizata este valorificata pe piata. Ferma familiala cu caracter comercial se poate organiza In oricare dintre formele asociative prevazute de legislatia In vigoare".
Atestarea fermelor familiale cu caracter comercial se face de catre directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene.
Facilitati pentru fermele familiale care acceseaza "Fermierul"
Ordonanta precizeaza clar si ca Programul "Fermierul" este un ansamblu de masuri menite sa sprijine realizarea proiectelor de investitii In agricultura, precum si a celor de dezvoltare rurala. El se adreseaza producatorilor agricoli din mediul rural care doresc sa Isi organizeze o ferma familiala cu caracter comercial de un anumit profil si care este condusa si administrata de catre proprietar Impreuna cu membrii familiei. Pentru accesarea Programului "Fermierul" este necesar ca terenul agricol pe care se realizeaza investitia sa fie detinut cu titlu de proprietate si/sau cu contract de arendare sau concesiune, potrivit legii.
De prevederile ordonantei beneficiaza producatorii agricoli ca