ROMANIA CULINARA - CAIET DE RETETE De cum am ajuns in Tara Oasului m-am tot intrebat de ce sunt oamenii atat de rumeni in obraji? Parca plesneau de sanatate! Cu siguranta aerul tare de munte trebuie sa aiba acest efect. Nu am gresit cu totul. E aerul, dar sunt si bucatele. Arome tari iti gadila papilele gustative. Palinca le inmoaie, le completeaza gustul.
De baza in Oas sunt slana si ceapa sparta in palme. Iei o gura de slana, intingi cu ceapa-n sare, o musti si apoi iti inmoi buzele in palinca. La aperitiv.
Apoi vin rantasurile si ciorbele cu lascute si smantana, iar la desert compoturi puse cu grija de cu vara. Nu incercati sa le mancati pe rand! Aceasta oranduire pare ca are o logica a ei. Nu merge palinca fara mancare, dar nici invers, pentru ca, fiind atat de consistente, bucatele nu vor "aluneca" asa cum trebuie.
E nevoie de curaj sa fii oaspetele unui osean. Si trebuie neaparat sa fii gurmand! Curele de slabire sunt, in acest caz, niste nazuinte greu de atins. Masa oseanului este intotdeauna plina. Cu ce are prin camara, prin casa, prin pivnita, prin pod. Sunt atat de ospitalieri, incat ti-ar pune pe masa tot ceea ce ceri. Poate si de aceea, bucatele par atat de bune! Sunt oferite din toata inima, ca o invitatie la revenire. Si cum sa nu te intorci, cand stii ca te asteapta atatea bunatati!
MAMALIGUTA IN PATURI Ingrediente: un kilogram malai, 3 l apa, 100 g unt, 200 g urda, 200 g cas, 200 g branza de burduf, 200 g cascaval, 200 g smantana, 200 g branza telemea, sare. Preparare: Cand apa incepe sa fiarba, se pun sarea si malaiul, ca la o mamaliga obisnuita. Se unge bine o cratita cu unt si se lasa sa se incinga. Dupa ce untul s-a topit, se toarna primul strat de mamaliga, gros de cel mult doi centimetri. Deasupra se pun un strat de cas si altul mai subtire de mamaliga. Se pun apoi straturi - telemea, mamaliga, urda, mamaliga, b