Consiliul Superior al Magistraturii a finalizat, la sfarsitul saptamanii trecute, raportul privind starea Justitiei, urmand ca acesta sa fie discutat in Parlament. Structurat in trei capitole importante, raportul cuprinde, printre altele, date statistice referitoare la cazurile solutionate in instante anul trecut, vulnerabilitati ale sistemului judiciar datorate incalcarii legii de catre magistrati, analiza calitativa a activitatii Justitiei privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, jurisprudenta CEDO in raporturile cu Romania si date statistice legate de criminalitate pe zone si categorii de infractiuni. Astazi vom prezenta ultimele doua capitole, deosebit de importante in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, avand in vedere necesitatea respectarii drepturilor omului si condamnarea unor infractiuni care aduc atingere patrimoniului statului si activitatilor economice sau intereselor publice.
Raportul privind starea Justitiei nu putea fi complet, dupa cum sustine Consiliul Superior al Magistraturii, "fara referiri la problematica Romaniei reflectata in activitatea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)".
Conform statisticilor CEDO, pe rolul acestei instante sunt inregistrate 9.245 de cereri impotriva Romaniei, ceea ce reprezinta 18% din numarul cererilor depuse de cele 46 state membre ale Consiliului Europei. Dintre acestea, 6.000 au fost deja repartizate unui complet de judecata.
Constatand ca, in ultimii ani, numarul cauzelor comunicate de Curtea Europeana Agentului guvernamental din Romania este in continua crestere - 53 de cauze in anul 2003, 70 de cauze in anul 2004 si 137 cauze in anul 2005 - CSM a apreciat ca "este de asteptat ca numarul cauzelor comunicate Guvernului sa creasca si in perioada urmatoare".
Motivul plangerilor, "aceleasi incalcari ale drepturilor omului constatate in perioadele anterioare"