Un studiu Metro Media Transilvania arata obiceiurile sexuale si casnice ale romanilor, in contextul crizei demografice.
Populatia Romaniei e pe tobogan. Suntem tot mai putini si sunt tot mai multi batrani, an de an. Sunt tot mai putine nasteri in ultimii 14 ani.
Si sunt mult mai multi romani care pleaca din tara decat straini care vin sa se stabileasca in Romania. Sociologii incearca sa explice fenomenul si, eventual, sa ofere solutii.
Deocamdata, cercetatorii de la Metro Media Transilvania, care au realizat o ancheta asupra dinamicii unor fenomene populationale, au gasit si un fapt pozitiv: de un deceniu, fertilitatea inregistrata in Romania e constanta, respectiv 1,3 copii/femeie; e drept, se afla departe de standardul acceptat, de 2,1 copii/femeie capabil sa asigure reproducerea generatiilor.
Mame, dar nu acum
Studiul Metro Media arata ca femeile din Romania, atat cele de la tara cat si cele de la oras, vor sa aiba copii, dar cauta sa intarzie, cat pot, sa devina mame (fara a folosi numaidecat metode contraceptive moderne). In plus, putini dintre aceia care au deja un copil (doar 15,1%) mai vor sa mai aiba unul.
„Aceasta situatie e valabila la majoritatea europenilor, mai ales la cei din clasa de mijloc”, explica directorul IMAS, Mircea Kivu.
Potrivit lui Augustin Cambrosie, copresedintele Federatiei Romane de Psihologie, majoritatea romanilor care au deja un copil nu mai doresc un altul din cauza nesigurantei zilei de maine, a modificarii perceptiei fata de institutia familiei, precum si din cauza miscarii de emancipare a femeii: „Femeia pierde din ce in ce mai mult din feminitate si, in consecinta, din maternitate, pentru ca ea cauta acum pozitii cat mai inalte in politica sau in firma multinationala”.
In acelasi timp, 86,4a din cei care nu au inca nu copil isi doresc sa aiba unul „ca sa vada cum e”, crede psihologul