ROMANIA CULINARA - TURT, SATU-MARE Pentru majoritatea romanilor, sarmalele sunt preparate specifice Craciunului. In restul anului, se gatesc la zile mari sau de pofta. In restul zilelor, aroma altor bucate invadeaza bucatariile romanilor. Nu si la Turt.
Aici sarmalele sunt piese de rezistenta ale tuturor meniurilor. Impachetate in frunze de varza, fie ea dulce sau acra, sarmalele sunt preparate mai mereu. Se fac diferentieri clare intre zilele de post si cele de dulce, pentru ca aici oamenii au frica de Dumnezeu.
Asa ca, daca e sa fie de dulce, umplutura pentru sarmale se face din carne de porc, iar in oalele aburinde isi fac loc bucati de slana afumata sau se mai scapa cate o bucata de carnat. Nu lipsesc nici condimentele, boiaua iute fiind campioana. Cand sunt servite, sunt stropite din belsug cu smantana, fie ea din lapte de vaca sau de bivolita.
VARIETATE. Pentru zilele de post, oferta este mult mai generoasa. In frunzele de varza isi fac loc orez, ciuperci, soia, pasat. Combinatiile sunt multe, gusturile satisfacute. Mai ales ca gospodinele din Turt se intrec in alegerea condimentelor potrivite. Foi de dafin, piper, boia rosie iute completeaza aroma sarmalelor in zilele de post. De obicei, daca spui sarmale, spui si mamaliga. In Turt, preferata este painea sau, de cele mai multe ori, fasolea facaluita. Si nu putea sa lipseasca de pe masa un cui de palinca.
"La noi se fac multe feluri de sarmale. Si le zice: pumni, sarmale, gus, boace. Punem in ele pasat, soia, ciuperci, orez. Cand nu e post, le mancam cu smantana de bivolita" - tanti Anuta
SERVIRE In Oas, sarmalele sunt servite si ca aperitiv la mesele principale. De aceea, atunci cand este vorba despre sarmalele de post, sunt servite si reci, uneori ca gustari intre masa de pranz si cea de seara.
DENUMIRI Daca treci prin Turt si te intreaba cineva daca vrei