Desi mediul economic s-a imbunatatit in anumite aspecte, masuri suplimentare sunt necesare pentru a reduce coruptia, a intari guvernarea si a creste eficienta juridica. Calitatea mediului economic are o influenta semnificativa asupra performantelor firmelor si competitivitatii lor pe pietele europene. BERD recomanda Romaniei sa adopte in continuare masuri pentru sprijinirea antreprenoriatului, adoptand modificari la Codul muncii si Codul fiscal. Totodata precizeaza ca, cu gandul la aderare, Romania si-a cam incetinit reformele.
Aspecte ale Codului fiscal si al muncii sunt inca subiecte de controverse intre sectorul public si cel privat. "Codul muncii, in special, include niste prevederi pe care mediul economic le considera rigide, exemplul fiind constituirea fondului pentru despagubirea salariatilor in caz de faliment. Contributiile la asigurarile sociale sunt printre cele mai mari din regiune, contribuind astfel la adancirea economiei gri", releva raportul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare "Transition Report, 2005", prezentat ieri la sediul BNR.
Lucrarea reprezinta o analiza comparativa asupra a 26 de state aflate in tranzitie, din Europa Centrala si de Est, Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente, bazata pe raspunsurile primite de la peste 9.500 de firme.
Coruptia, o problema mai mica
Un aspect interesant pe care raportul il releva este faptul ca, o data ce aderarea a devenit aproape o certitudine, reforma in statele candidate la aderarea la UE a incetinit. Totusi, firmele din Romania tind sa vada coruptia si sistemul juridic ca mai putin problematice decat in 2002.
In ceea ce priveste infrastructura, progrese au fost facute prin privatizarea a patru dintre distributiile de electricitate si a celor doua de gaz.
Cresterea economica puternica este de asteptat sa continue in perspe