foto: Banii Nostri
Distanta pana la un bancomat este un indiciu despre "stelele" pe care le are un oras
Cu cateva luni inainte de 1 ianuarie 2007, sociologii incep sa lucreze la un clasament inedit: care localitate din Romania are cel mai mare grad de "europenitate"?
"Timisoara - cel mai european oras al tarii" - au scris ziarele, saptamana trecuta, cu litere de-o schioapa, prezentand un clasament al celor mai "europene" patru orase ale Romaniei. Pe locurile urmatoare - Cluj, Constanta si Iasi. Cum s-a ajuns la acest clasament si unde sunt celelalte orase, inclusiv Capitala?
Studiile despre calitatea vietii urbane sunt o practica obisnuita in tarile europene. Ele se bazeaza pe cercetari sociologice care arata care este gradul de satisfactie a locuitorilor unei urbe fata de viata pe care o duc. Studiile se bazeaza pe o suma exhaustiva de indicatori, care permit, in final, realizarea unor clasamente privitoare la orasele care ofera cele mai bune conditii de viata.
In Romania, proiectul-pilot al studierii vietii urbane apartine ONG-ului Grupul de Economie Aplicata. Semnat de Liviu Voinea si Laura Simionescu, studiul, aparut luna aceasta, isi propune sa calculeze "gradul de europenitate" a patru orase mari: Cluj, Constanta, Iasi si Timisoara, alese pe criteriul geografic. "A trebuit sa alegem un numar limitat de orase.
Am ales patru regiuni de dezvoltare din cele opt. In faza a doua am vrea sa facem studiul pentru toate municipiile", spune Liviu Voinea. De ce a fost ocolit Bucurestiul? Liviu Voinea argumenteaza ca, in orice clasament si pe orice indicatori (investitii, comert etc.), Capitala ar fi iesit "sigur pe primul loc".
Pe de alta parte, arata coautorul cercetarii, proiectul si-a propus sa surprinda gradul de constientizare a integrarii din partea administratiilor locale, "centrul" fiind mult ma