La un an de la instalare, sălile de informatică din majoritatea şcolilor ieşene sunt pustii să vedem dacă funcţionează şi peste tot am văzut acelaşi lucru. Sălile sunt goale, reci, iar calculatoarele aproape neatinse", ne-a declarat Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.
În opinia acesteia, de vină nu sunt conducerile şcolilor, ci lipsa personalului specializat care să administreze noile reţele. Procentul dascălilor necalificaţi este destul de ridicat la ţară, iar cei mai mulţi profesori nu au deschis niciodată un computer.
Navetă pentru câteva ore de curs
Unul din punctele proiectului este şi instruirea administratorilor de reţea şi a unor persoane din fiecare unitate de învăţământ, mai ales în mediul rural. Cursurile pe care ar trebui să le facă profesorii se desfăşoară însă numai la Iaşi, la Casa Corpului Didactic, şi numai în anumite perioade. Pentru a le parcurge, dascălii de la sate sunt nevoiţi să facă naveta zeci de kilometri pentru câteva ore de curs într-o zi. Dacă sălile nu vor fi folosite, riscă să fie desfiinţate. "La nivel central se vor face bilete cu toate sălile şi se va trage la sorţi care va fi verificată. Cea care este găsită nefolosită va fi desfiinţată", a anunţat inspectorul general.
Reţele fără internet
O reţea dintr-o şcoală cuprinde zece calculatoare şi un server. În pachetul trimis de minister, pe lângă un sistem şi un monitor, mai există o imprimantă laser, un scanner, un modem şi un rooter pentru internet. Fiecare sală de acest tip a costat un miliard de lei vechi. Nici până acum reţelele nu sunt conectate la internet, deşi programul SEI, care trebuia să se încheie în 2004, prevedea şi această etapă.
SEI este implementat printr-un parteneriat public-privat, principalele companii implicate fiind Siveco România, HP şi IBM. Parteneriatul cu Siveco a stârnit şi un scandal, M