Banca Nationala a insistat in ultima perioada asupra limitarii creditului in valuta. Majorarea rezervei valutare minime la 40% este o masura care certifica intentiile BNR. Deciziile bancii centrale nu au ramas fara efect. Potrivit datelor de ultima ora leul este tot mai atractiv pentru romanii care intentioneaza sa contracteze un credit. In acelasi timp, neatinsa de aprecierea constanta a monedei nationale, economisirea in valuta continua sa creasca.
Imprumuturile in lei au saltat creditul neguvernamental
Creditul neguvernamental a crescut in luna ianuarie cu 1,6 la suta (0,5 la suta in termeni reali), pana la nivelul de 61.627 milioane RON. Creditul in lei a crescut cu 5,3 la suta (4,2 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,6 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 0,1 la suta). La 31 ianuarie 2006, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 49,1 la suta (36,9 la suta in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2005, pe seama majorarii cu 77,3 la suta a componentei in lei (62,8 la suta in termeni reali) si cu 30,3 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 35,2 la suta).
Economisim in euro
Depunerile in valuta ale rezidentilor persoane fizice si juridice, exprimate in lei, au crescut cu 1,0 la suta, pana la nivelul de 26.150 milioane RON (exprimate in euro, depunerile in valuta au crescut cu 2,8 la suta, pana la 7.234 milioane euro).
Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depunerile in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au inregistrat o majorare de 17,0 la suta; depunerile in valuta ale populatiei au crescut cu 23,0 la suta, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au majorat cu 12,8 la suta.
Economiile in lei ale populatiei s-au ma