Grupul de Economie Aplicata a realizat un top al oraselor in ceea ce priveste europenitatea. In focuri au fost luate municipiile Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta. Clujul este pe locul secund la general, dar este singurul oras care a inregistrat oscilatii. Suntem corigenti inca la multe capitole in ceea ce priveste europenitatea.
Grupul de Economie Aplicata - GEA a dat saptamana trecuta publicitatii un deosebit de interesant studiu referitor la monitorizarea performantelor autoritatilor locale si la indicii de europenitate ai unor municipii din Romania.
Indicele de europenitate este un indice compozit, format din 3 sub indicatori majori: cel administrativ, cel economic si cel socio-cultural. Fiecare dintre acestia are mai multi subindicatori.
Subindicatorul administrativ cuprinde numarul rezidentilor straini, numarul angajatilor din departamentul de integrare europeana din cadrul primariei, numarul acordurilor de infratire cu orase europene, volumul finantarilor europene atrase de administratia locala, frecventa aparitiilor in presa locala a activitatii administratiei locale pe teme de integrare europeana.
Subindicatorul economic cuprinde valoarea capitalului social subscris de firmele cu capital strain, volumul finantarilor europene atrase de IMM-urile locale, valoarea emisiunilor de obligatii municipale neajunse la scadenta si tranzactionate pe BVB, volumul exporturilor si importurilor facute de firmele inregistrate local.
Si, in fine, subindicatorul socio-cultural se refera la mobilitatea universitara (numarul de bursieri), numarul studentilor de la profile de integrare europeana, volumul finantarilor europene atrase de ONG-uri locale, schimburi culturale cu tari europene si frecventa articolelor din presa locala pe tema integrarii europene.