In anul 2005 primaria din Sofia a eliberat autorizatii de constructie pentru aproximativ un million de metri patrati de constructii cu caracter rezidential. Majoritatea proiectelor insumeaza suprafete cuprinse intre 4-6 mii de metri patrati, se arata intr-un studiu al Colliers International.
Daca in cazul Bulgariei oferta este mult superioara cererii, lucrurile stau pe dos in cazul Romaniei unde exista o mare nevoie de astfel de proiecte
Potrivit expertilor imobiliari din Bulgaria, anul trecut oferta a fost net superioara cererii. Pretul de vanzare al unui metru patrat oscileaza intre 850-1650 de euro, dar exista oferte in zonele de top care pot ajunge si pana la 2000 de euro metrul patrat.
In ceea ce priveste pretul chiriilor la apartamente, acestea sunt cuprinse intre 5-8 euro pe metrul patrat pentru unul nemobilat si 7-12 euro pe metrul patrat pentru o locuinta complet utilata.
Potrivit aceluiasi studiu Colliers, 2006 va duce la o crestere substantiala a cererii pentru spatii de locuit, dar cu toate acestea se apreciaza ca ritmul de crestere va fi mai redus fata de anii precedenti.
Pe piata spatiilor de birouri se prefigureaza o scadere a preturilor pana la un nivel de sub 10 euro pe metrul patrat. Cu toatea acestea, in urma tendintelor unor companii occidentale de a-si externalize serviciile spre tari din Europa de est, cererea se pare ca se va egaliza cu oferta.
In 2005 pretul mediu de inchiriere pe metrul patrat de birou clasa A, a fost de aproximativ 12.5 euro.
In cazul Romaniei lucrurile stau cu totul invers. Anul trecut, pretul unui metru patrat de birou de clasa A s-a ridicat pana la nivelul de 18 euro, din totalul de aproximativ 700 de mii de metri patrati existenti in acest moment in Bucuresti doar 4% nefiind ocupat.
In anul 2004 Bucurestiul s-a imbogatit cu sapte