Tinerii casatoriti care au primit cu titlu gratuit parcele de teren pentru constructia de locuinte in zona Borhanci, Cluj-Napoca, si-au vazut visul spulberat.
Dupa ce ca doar zece procente din terenul prevazut au fost efectiv alocate, dupa ce ca din mai bine de opt sute de cereri aprobate doar 48 de familii au fost puse in posesie, nu doar ca terenurile nu au fost viabilizate, dar nici macar studiul de pre-fezabilitate nu a trecut de Consiliul Local.
"Din cauza costurilor foarte mari", a explicat un angajat al Primariei Cluj-Napoca.
"Avand in vedere costurile foarte mari care ar fi grevat bugetul local, acest studiu nu a fost aprobat de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, fapt pentru care pana in prezent nu au demarat procedurile de elaborare a proiectelor de sistematizare verticala a terenului si de viabilizare a zonei respective", se arata intr-o informare a Primariei.
Viabilizarea terenurilor ar costa peste zece milioane de euro, suma pe care primaria Cluj Napoca, ce detine majoritatea suprafetei, nu o poate acoperi sub nici o forma. Intre timp, terenurile detinute de intreprinzatori privati ajung la preturi de o suta de euro pentru un metru patrat, cu utilitati.
„Se cauta foarte mult, avem sute de oferte", a declarat directorul unei agentii imobiliare. In afara terenurilor concesionate pe 99 de ani tinerilor casatoriti, alte 50 de hectare au fost concesionate de catre primaria Cluj Napoca in mandatul fostului primar Gheorghe Funar, prin hotararea de consiliu local 11 din 21 ianuarie 1999, catre firma CasaRom.
Obiectul concesiunii a fost construirea de locuinte, insa contractul de concesiune dintre institutie si firma a fost reziliat in 5 aprilie prin hotararea de consiliu local 203/2005. Taxa de concesiune a fost