Leul ti-a mentinut si ieri tendinta de intarire fata euro, pe fondul unor vanzari consistente, care au depasit cu cateva zeci de milioane de euro cererea importatorilor.
Aceasta evolutie este o consecinta a politicii BNR care mentine dobanzile pe piata monetara la un nivel ridicat, 8,50%/an, si pentru care a aratat ca este dispusa sa sterilizeze volume importante de lei. Ieri, insa, au aparut informatii referitoare la faptul ca banca centrala nu exclude posibilitatea unor noi interventii pe piata valutara, in cazul in care leul s-ar aprecia nesustenabil iar tinta de inflatie se situeaza la 6,5%.
Euro a deschis sedinta cu cotatii de 3,47 - 3,4750 lei, maximul zilei fiind de 3,4750 - 3,48 lei iar minimul de 3,4680 - 3,4730 lei, valori care il faceau pe un dealer sa declare "ca vineri, sau cel tarziu luni, am putea vedea cursul coborand 3,45 lei, desigur in cazul in care BNR nu se decide sa intervina". In aceste conditii cursul mediu al euro a coborat de la 3,4814 la 3,4755 lei.
Cursul dolarului se apropie tot mai mult de valorile de la inceputul anului trecut, el coborand ieri de la 2,9281 la 2,91114 lei.
Evolutia raportului dolar/leu este o consecinta a scaderii monedei americane pe pietele internationale, paritatea fluctuand intre 1,1923, pe pietele asiatice, si 1,1950 - 1,1974 dolari pe cele europene. Usoara crestere a euro este consecinta faptului ca inflatia americana a incetinit ceea ce ar putea infrana majorarea dobanzilor din SUA.
Perspectiva scaderii dolarului si evolutiile costurilor la titei au avut drept efect majorarea pretului unciei de aur la aproape 563 dolari, ieri dimineata pe piata londoneza.
Leul ti-a mentinut si ieri tendinta de intarire fata euro, pe fondul unor vanzari consistente, care au depasit cu cateva zeci de milioane de euro cererea importatorilor.
Aceasta evolutie este o consecinta a politicii BNR