Intimplarea a facut ca in decursul unui scurt sejur in Israel sa-l intilnesc la Ierusalim, timp de citeva ore, pe domnul Ion Ianosi. Cind m-am decis „sa dau o fuga“ din America pentru a-mi vizita familia – la sfirsitul lui februarie – nu stiam ca in aceeasi perioada, invitat de Institutul Cultural Roman din Tel Aviv, domnul Ianosi va fi, de asemenea, in Tara Sfinta. O alta coincidenta a fost si faptul ca „explozia“ provocata de articolele lui Mircea Mihaies impotriva venerabilului profesor si reactiile care i-au urmat s-au petrecut cam in aceeasi perioada.
Inca inainte de a sti ca ne vom intilni, apucasem sa trimit revistei clujene Apostrof un articol legat de acest incident; ; scriam acolo ca odata, cind il voi intilni pe domnul profesor, ii voi pune citeva intrebari in legatura cu activitatile sale din anii „ororilor comuniste“ (expresia ii apartine domnului Mihaies). Nu stiam ca intilnirea va veni atit de curind; oricum insa, intrebarile nu le-am mai pus fiindca o lectura rapida a volumului Optiuni al lui Ion Ianosi, publicat cu citeva luni inainte de „revolutie“, in 1989, si a unei carti publicate recent de Adrian-Paul Iliescu, Anatomia raului politic (Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Ideea Europeana, 2005), mi-au oferit (cred) o cheie pentru interpretarea rabufnirilor domnului Mihaies.
In engleza exista un cuvint ciudat care descrie o intilnire sau o descoperire intimplatoare: serendipity. Cuvintul are mai multe sensuri si multi s-au intrebat – dupa ce Horace Walpole l-a inventat in 1754 – cit de „intimplator“ este ceva care ne apare ca fiind intimplator. (S-a vorbit mult despre descoperiri norocoase sau intimplatoare in stiinta, de exemplu. Reflexul imediat este de a spune ca acest lucru nu este posibil, mai cu seama in stiinte, unde nimic nu este lasat la voia intimplarii).
Daca intilnirea noastra la Ierusalim a fost int