Miliardele provenite din exploatarea salbatica a padurilor, mai ales intr-o regiune saracita, precum Maramures, sunt un magnet prea puternic pentru a fi contracarat de legile silvice. Miliardarii exploatatori ai „aurului verde" sunt acoperiti de contracte, insa administratorii asociatiilor composesorale sunt, din ce in ce mai des, descoperiti in fata autoritatilor silvice. Dar „silvo-dolarii" sunt salvati in justitie. De fiecare data.
Viseul de Sus detine un impresionant fond forestier, aproximat la 36.000 de hectare (bazinul Vaserului) si este considerat cel mai bogat zacamant de „aur verde" din Maramures.
Justitia lor
De mai multi ani, Asociatia Composesorala Viseu de Sus-Viseu de Mijloc, condusa de catre Vasile Andreica, administreaza peste 4.600 de hectare de teren.
In timp, Composesoratul a incheiat o serie de contracte de vanzare si exploatare a masei lemnoase cu firmele patronate de Vasile Coman, zis „Varzaru", cea mai influenta persoana din Maramuresul istoric (afacerist care detine un grup de firme specializate in industria lemnului, si cateva mii de angajati).
Nu ne vom referi acum la implicarea lui „Varzaru" in afacere, ci la lipsa descoperita in „gestiunea" Composesoratului. O afacere cifrata, in conditiile unei exploatari normale, la peste 2 milioane de euro anual. Numai ca, exact ca in povestea celor zece negri mititei, in contabilitatea composesorilor sumele sunt mult mai mici.
In 2005, in urma controalelor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj Napoca s-a depistat faptul ca aproape 20 dintre contractele semnate de Andreica in numele Composesoratului erau ilegale. Din padurea asociatiei disparusera 3.500 de metri cubi de lemn, taiat ilegal.
@