Clujul-cel mai scump
www.romaniatravel.com
Alimentele, bauturile, transportul in comun, parcarile, casele si terenurile, taxele locale, biletul de cinema ori spalatul masinii – toate costa mai mult sau mai putin, in functie de localitate.
Puse cap la cap, diversele preturi ne pot arata destul de clar cat de scump sau cat de ieftin este un oras.
De cele mai multe ori, nivelul costurilor pentru produsele si serviciile de baza este in stransa legatura cu nivelul de trai. Astfel se explica de ce pe primele locuri in clasamentul realizat de revista Capital, dupa analizarea a 23 de preturi medii pentru cele 15 orase din Romania cu peste 150.000 de locuitori, se afla localitati cu o viata economica vibranta.
Clujul, Constanta, Aradul, Ploiestiul au fost toate favorizate de pozitia geografica si au atras in ultimii 15 ani investitii care s-au facut simtite in cresterea competitiei, de la piata muncii la cea imobiliara.
Pe de alta parte, ocupantele ultimelor locuri (in ordine, Iasi, Pitesti, Craiova, Braila si Galati) sunt situate toate in zona extracarpatica, iar o buna parte din ele sunt asezate si la distanta mare de granita de vest, in afara marilor axe de transport si nu compenseaza aceste dezavantaje nici printr-un nivel deosebit de dezvoltare a infrastructurii locale, nici printr-o forta de munca
exceptional pregatita. Asta face ca investitorii sa nu se inghesuie si, in ciuda unor prezente ca Daewoo, Mittal ori Renault, gradul de dezvoltare economica sa ramana redus.
Trebuie spus ca Bucurestiul nu a fost inclus in acest top din motive lesne de inteles, insa, aplicandu-i aceleasi reguli, am avut surpriza sa descoperim ca nu ar fi ocupat prima treapta, ci a doua, la mica distanta de locul trei (Constanta). In ceea ce priveste orasele sub 150.000 de locuitori, regula de baza ar fi ca preturile med